Vino School

Module 1: ‘Laat je niet vangen door rode wangen’

Korte initiatie cursus basis wijnkennis.

Module 2: ‘Wereld verkenner, druiven kenner’

Vervolg cursus basis wijnkennis.

Module 3: ‘Word sommelier van jouw dinner’

Mini-cursus basis wijn & spijs.

Les volgen?

Mini, kort, lang, luchtig of iets diepgaander, alles is mogelijk. Privé les of zelf een groep samenstellen voor teambuilding event, op afspraak – geef een seintje! Aansluiten (indien voldoende inschrijvingen) bij een groep kan op één van volgende start data (zie onder),

Voor meer info stuur email naar:  info@cielovino.be 🍾 cheers🍷

Module 1: 'Laat je niet vangen door rode wangen'

Korte initiatie cursus basis wijnkennis.

Wil je grip krijgen op de wijnwereld en kunnen inschatten hoe een wijn zal smaken voordat je hem koopt?

Deze cursus is bedoeld voor mensen die weinig of geen kennis van wijn hebben en graag een luchtige introductie in de wondermooie wereld van wijn wensen. We gaan samen ontdekken WAAROM jullie bepaalde wijnen lekker vinden!

Ontdek jouw smaakvoorkeur en ontdek de belangrijkste druivenrassen en wijnlanden. In drie avonden leg je een solide basis voor meer wijngenot en betere wijnkeuzes in jouw leven. Vrees niet langer die wijnkaart of dat overvolle winkelschap.

Gevuld met  een aantal (niet té technische) basics, zaken die je nooit eerder durfde te vragen, komen hier spontaan aan bod.

Verder ook een inleiding op een unieke proefmethode, waarbij je in gang gezet wordt om te gaan proeven en ontdekken op een andere manier.

(in module 2 wordt hier veel dieper en technischer op ingegaan)

Nog vragen?

Samengevat: Deze cursus gespreid over 3 avonden vormt een eenvoudige, luchtige en leuke  inleiding op het gebied van wijn, waar je veel uit zal leren qua basisfeiten over dit heerlijke product ... en op het einde zal je kunnen concluderen 'iets' van wijn te weten, waarbij je zonder rode wangen, je volgende wijn zal bestellen 😊🍷

(*) om in te schrijven moet u op elk van de 3 data klikken en intekenen, zo komen ze als je wil trouwens ook gelijk in je agenda te staan

Wat staat er concreet op het menu van module 1?

Onderwerpen

➢ Wat is wijn? 

Types wijn & wijn proces in het kort.

➢ Aan de Wijn? 

Bewaren, temperaturen, glaswerk, hoe openen en serveren.

➢ Wijn proeven & beoordelen?

Proefmethode, wijnkarakteristieken, wijnfouten opsporen, wijn beoordelen/puntenschaal, wijn kopen.

➢ Het weer & klimaat? Invloed op de wijn?
➢ Het vinificatieproces in detail! 
➢ Oude wereld vs Nieuwe wereld?
➢ Wijn variëteiten
➢ Snelle vlucht over de belangrijkste wijnregio’s in Europa en enkele buiten Europa.
➢ Wijn kopen? Hoe wijnetiketten lezen?
➢ Wijnweetjes 😊

 

Volgende cursus module 1 - Okt/Nov 2024

Onder voorbehoud van voldoende interesse/inschrijvingen.
Neem contact op per email / telefoon indien nog andere vragen waar je hier geen antwoord op zou vinden.

Kostprijs € 249.99 incl 21% btw

Wat krijg je hiervoor:

3 avonden van 3,5 uur wijnles (19:00-22:30)

cursus materiaal ter plekke 

voldoende didactische proefwijnen, geschonken in prachtige glazen (geen eigen glazen meebrengen)

Heel veel nuttige kennis en weetjes en nog meer plezier in een charmant en sfeervol kader

Voor meer praktische info stuur email naar:  info@cielovino.be 🍾 cheers🍷

Module 2: 'Wereld verkenner - Druiven kenner'

Uitgebreide vervolg cursus basis wijnkennis.

Module 2 – Uitgebreide basis cursus – enkel te volgen na module 1 doorlopen te hebben.

Wil je nooit meer twijfelen welke wijn je moet kiezen? Leer in gewone mensentaal welke druiven uit de oude en nieuwe wereld er toe doen!

In deze vervolgcursus van 5 sessies van 3,5u  gaan we dieper op enkele onderwerpen uit module 1, met focus tijdens les 1 op Viticultuur.

We gaan ons niet meer bezig houden met leren wijnetiketten lezen, over wijn accessoires praten en welk glas er gebruikt moet worden, hoe wijn kopen, … maar we gaan samen op wereldreis, dus neem je paspoort mee, want:

Ik neem je mee op vlucht op wijnwereldreis doorheen de belangrijkste wijngebieden in zowel de nieuwe als de oude wijnwereld. Hierbij bespreken we hoe  aspecten als geografische ligging, klimaat en terroir, de wijnstijlen en wijnvariëteiten zal beïnvloeden & dus de moeite waard zijn om deze van dichterbij te bekijken. 

Met deze extra kennis gaan wel elke les …jawel verder in de methode van  ‘blind’ proeven & de wijn beoordelen.

We bespreken de 10 belangrijkste witte en rode druivenrassen, als de belangrijkste wijnregio’s in de wereld waar deze druiven (kunnen) opgroeien.

Uiteraard proeven we veel verschillende wijnen passend bij  het thema van de sessie.

Waarbij in module 1 eenvoudig zal uitgelegd worden hoe je eigenlijk wijn moet proeven, gaan we in module 2 diepgaander, technischer met een soort van checklist zeg maar, alle kleuren, geuren, smaken en aroma’s op een gestructureerde manier uit de wijn halen.

Via deze checklist leren werken zou je moeten helpen om wijnen makkelijker van elkaar te  onderscheiden en misschien zelfs tegen het einde van de cursus al een geslaagde gok over het jaartal van de geproefde wijn kunnen doen.

Deze opleiding is uiterst interessant voor de amateur wijnliefhebber die nog een hongertje heeft na module 1 en graag iets meer zou willen weten of beter zou willen leren proeven om zijn wijnkelder verder uit te bouwen.

Maar module 2  kan ook dienen als stevige professionele basis voor werknemers in horeca, wijnhandel, ..etc.

Alleszins een onmisbare wijncursus om je eigen mening te vormen rond elk glas wijn en je volgende stap op weg naar meer wijnkennis.

Samengevat: In deze cursus gespreid over 5 avonden, zal je - naast het nog beter leren (blind) proeven -op wereldreis & ontdekkingstocht gaan naar je lievelingsdruiven doorheen de verschillende wijnlanden en nadien zal je kunnen concluderen "meer" van wijn en voorzeker jouw lievelingswijnen/druiven te kennen, ...wereld verkenner 🍇 druivenkenner,  hoe leuk is dat!

(*) om in te schrijven moet u op elk van de 5 data klikken en intekenen, zo komen ze als je wil trouwens ook gelijk in je agenda te staan

(**) start cursus onder voorbehoud van voldoende interesse/inschrijvingen.

Nog vragen?

Wat staat er concreet op het menu van module 2?

Onderwerpen

Wijn-fijn proeven via unieke technische checklist methode: “Leer proeven als een Pro”

Druivenrassen ?

➢ Kennis verbreding klassieke & regionale druivenrassen in de wereld
➢ Belangrijkste witte druivenrassen & kenmerken
➢ Belangrijkste blauwe druivenrassen & kenmerken
➢ Wijnkarakteristieken
➢ Wijnvariëteiten
➢ Viticultuur
➢ Bio, Biodynamische & natuurwijn
 
 

Het weer & klimaat ?

➢ Detail bespreking van elementen die wijnteelt beïnvloeden 
➢ Verbanden leggen tussen terroir en klimaat

 

Oude wereld vs Nieuwe wereld

➢ Belangrijkste wijnlanden
➢ Interessante wijngebieden
➢ Viticultuur & wijngaarden
 

Wijn maken – hoe ?

➢ Terroir
➢ Oogst
➢ Vinificatie
➢ Rijping
➢ Botteling

Volgende cursus module 2 - Okt/Nov 2024

*Enkel te volgen na module 1 ‘Laat je vangen, door rode wangen’ doorlopen te hebben.

Onder voorbehoud van voldoende interesse/inschrijvingen.
Neem contact op per email / telefoon indien nog andere vragen waar je hier geen antwoord op zou vinden.

Kostprijs € 399.99 incl 21% btw

Wat krijg je hiervoor:

➢ 5 avonden van 3,5 uur wijnles (19:00-22:30)

➢ Cursus materiaal ter plekke (ook digitaal voor nadien thuis te herbekijken)

Een eigen set van 6 mooie Italiaanse wijnglazen (Cristalleria Italiana) met 3 witte en 3 rode wijnglazen (t.w.v. 49,50€)

Heel veel nuttige kennis en weetjes en nog meer plezier in een charmant en sfeervol kader

Voor meer praktische info stuur email naar:  info@cielovino.be 🍾 cheers🍷

Module 3: 'Word sommelier van jouw dinner'

Mini-cursus basis wijn & spijs.

Welke wijn bij welk gerecht combineren? Voel je je wel eens wat blind voor het wijnrek? Of als je op de wijnkaart in een restaurant kijkt? Wilt u in de wijnwinkel of supermarkt de juiste keuze kunnen maken wat u gaat drinken bij een gerecht of dinner, dan is deze cursus op uw lijf geschreven.

 
Slurp de ins en outs van je wijn en word de sommelier van jouw dinner!
Samengevat:

Tijdens deze sessie van 4h krijg je inzicht in smaak en het combineren van wijnen en gerechten
& zal je snel sommelier van jouw dinner worden!

Wat staat er concreet op het menu van module 3?

Onderwerpen

Een cursus waar je leert proeven met al je zintuigen en eindelijk antwoord krijgt of je moet koken naar de wijn of de wijn kan aanpassen aan het gerecht?

➢ Kiezen tussen harmonie of contrast en wat over de vijanden van wijn en smaak?

➢ We gaan via populaire druiven, een stukje theorie bekijken, gevolgd door het proeven van die wijn.

➢ Een mooi bijhorend recept & ingrediënten lijst worden gedeeld zodat je thuis in je eigen keuken kan koken.

➢ Na deze mini cursus zal je zeker kunnen concluderen  wat wel en welke druiven niet, bij welk gerecht te combineren, hoe leuk is dat!

➢ Duurtijd één lange sessie van 3,5 à 4  uur (avond in de week of namiddag in het weekend.)

Volgende cursus module 3 - mid Sept 2024

* Enkel te volgen na module 1 ‘Laat je niet vangen, door rode wangen’ doorlopen te hebben bij Cielo Vino
of elders basiscursus wijn gevolgd te hebben met voorlegging certificaat.

Onder voorbehoud van voldoende interesse/inschrijvingen.
Neem contact op per email / telefoon indien interesse en voor de concrete data.

Kostprijs € 109.99 incl 21% btw

Wat krijg je hiervoor:

➢ 1 avond sessie (19:00-23:00)  of namiddag sessie (13:30-17:30) van 3,5  à 4 uur wijnles 

Cursus materiaal ter plekke, food & wine recepten om thuis uit te proberen

Voldoende didactische proefwijnen, geschonken in prachtige glazen (geen eigen glazen meebrengen

Heel veel nuttige kennis en weetjes en nog meer plezier in een charmant en sfeervol kader

Voor meer praktische info stuur email naar:  info@cielovino.be 🍾 cheers🍷

Goed voorbereiden of lekker nagenieten?

Of gewoon interesse in een goed boek, …wel deze is een must have elke wijnamateur, cursist 📚.

Koop hier ‘The World Atlas of Wine’ van Jancis Robinson.

Dit boek schreef geschiedenis en het wordt door critici erkend als hét essentiële en meest gezaghebbende wijnnaslagwerk dat beschikbaar is op de markt!

Een aanrader voor alle cursisten van de Vino School bij Cielo Vino, maar ook gewoon het nuttigste deel dat over wijn ooit gepubliceerd is voor iedereen!

Lees er meer over, door hier te klikken:

Zin in meer lekkere wijn?


Schrijf je in op de mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuwe ontdekkingen en niet te missen aanbiedingen.


  • Voornaam
  • Achternaam
  • E-mailadres
  •  
  • Verzenden

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.

Gelieve te verklaren en te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent door op de knop hieronder te klikken.

Ik bevestig dat ik 18 jaar of ouder ben.